Tytuł pozycji:
Apekty technologiczne, ekonomiczne i zdrowotne zastosowania promieniowania mikrofalowego w obróbce żywności
Właściwe odżywianie jest jednym z głównych czynników, które determinują zdrowie społeczeństwa.
Wzrastająca świadomość konsumentów na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie
coraz większe tempo życia wymuszają poszukiwanie nowych rozwiązań w zakresie technologii żywności
i technologii gastronomicznej. Obróbka żywności za pomocą promieniowania mikrofalowego jest techni-
ką, która umożliwia znaczne skrócenie czasu procesu technologicznego. Energię tego promieniowania
wykorzystuje się m.in. do suszenia, ogrzewania oraz sterylizacji produktów spożywczych. Produkt koń-
cowy może charakteryzować się zmienionymi właściwościami, np. obniżonym poziomem istotnych dla
zdrowia substancji bioaktywnych zawartych w żywności nieprzetworzonej lub przeciwnie – zachowaniem
cech prozdrowotnych żywności w porównaniu z konwencjonalnymi metodami przetwarzania.
Celem pracy była analiza zagrożeń i korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania promienio-
wania mikrofalowego w gospodarstwach domowych i w przemyśle spożywczym. Dokonano przeglądu
literatury dotyczącej wiedzy społeczeństwa na temat bezpieczeństwa korzystania z kuchenek mikrofalo-
wych oraz wpływu obróbki mikrofalowej produktów spożywczych na ich właściwości prozdrowotne. Po
przeprowadzeniu analizy problemu można stwierdzić, że wiele badań potwierdziło wyższość obróbki
mikrofalowej nad metodami konwencjonalnymi pod względem zdrowotnym (zachowanie substancji bio-
aktywnych w żywności), wygody stosowania, jak i ekonomicznym (krótszy czas trwania procesu, co
obniża koszty obróbki cieplnej produktów).